Jaarlijks naar Gambia om zich daar voor de dieren in te zetten.

Dierenkliniek de Perzikgaard ondersteunt GambiCats. Dierenarts Niels Schell gaat jaarlijks vrijwillig naar Gambia om zich daar voor de dieren in te zetten.  Hij doet dit werk samen met Rob Schell en gaan respectievelijk sinds 2008 en 2006 naar Gambia om daar te werken. Op 2 februari 2018 staat de nieuwe clinic gepland.

Gambicats is een Engelse vrijwilligersorganisatie die in 1998 is opgericht. Aanvankelijk werden alleen zwerfkatten, die rondom de hotels en op het strand leefde, gevangen en vervolgens gecastreerd of gesteriliseerd. Maar tegenwoordig worden naast zwerfkatten ook zwerfhonden geopereerd. Het doel van deze organisatie is de populatie van honden en katten gezond te houden en niet te groot te laten worden.

Om dit mogelijk te maken wordt jaarlijks een ‘clinic’ opgezet, waarbij vrijwilligers uit Europa naar Gambia gaan om samen met de Gambianen zoveel mogelijk dieren te helpen. Naast de castratie/sterilisatie worden ze behandeld tegen wormen, vlooien en teken en worden ze gevaccineerd tegen hondsdolheid. Ook worden ze geïdentificeerd. Als de dieren daarna voldoende zijn hersteld van hun operatie worden ze weer vrijgelaten. Echter, naast de vele operaties worden ook dieren geholpen die bijvoorbeeld problemen hebben met de oren. De dierenartsen werken tijdens de ‘clinic’ samen met hun Gambiaanse collega’s, waarbij informatie onderling wordt uitgewisseld.

Gambicats wordt bij hun werk ondersteunt door de Gambiaanse overheid. Bovendien is er een nauwe samenwerking met de hotels. Sommige hotels hebben, met medewerking van Gambicats, zogenaamde ‘Cat cafes’ laten plaatsen. Hier kunnen katten schuilen tegen slecht weer en wordt eten geplaatst, waardoor katten minder bedelen bij de toeristen. Gambicats heeft ook bijgedragen aan het opzetten van de AWAG, the Association for the Welfare of Animals in the Gambia.


GambiCats is dus een Engelse organisatie, maar heeft enkele Gambianen in dienst. Zij controleren het gehele jaar, ook wanneer het toeristenseizoen is afgelopen, de gezondheid van de dieren. Indien een hond of kat ziek is wordt deze gevangen en naar een plaatselijke dierenarts gebracht voor een behandeling.