De chip als identificatieplicht van uw huisdier

Helaas komt het nog vaak voor dat een huisdier wegloopt, verdwaalt en vervolgens de weg naar huis niet kan vinden. Of uw kat wordt aangereden en is niet in staat om zelf naar huis te komen. Gelukkig worden veel dieren gevonden en komen deze via de dierenambulance bij een dierenarts of het asiel terecht. Hier wordt altijd gekeken of het dier een chip of een ander identificatiemiddel heeft. Via zo'n chip is de eigenaar snel en eenvoudig te achterhalen.

De voordelen van de chip

Bij het chippen brengen we een elektronische chip van ongeveer 12 mm lang onder de huid in. Hierdoor is de kans uiterst klein dat het dier zijn chip verliest. In tegenstelling tot een chip raakt een huisdier zijn halsbandje nog wel eens kwijt of bestaat de kans dat het dier met het bandje ergens achter blijft hangen. Op de elektronische chip staat een 15-cijferig identificatienummer. Dit nummer koppelen we aan de gegevens van u en uw huisdier. U kunt zich vervolgens registreren bij een landelijke databank waar uw contactgegevens worden bewaard. Mocht uw dier ooit weglopen en vervolgens worden gevonden, dan is het mogelijk om via het aflezen van de chip meteen uw gegevens in de databank op te vragen en erachter te komen dat u de rechtmatige eigenaar bent.

Laat uw huisdier chippen

Chippen is wettelijk verlicht

Het is momenteel wettelijk verplicht om alle pups te chippen. Dit is een taak van de fokker. Voor volwassen honden bestaat nog geen verplichting tot chippen.

Wilt u uw hond of kat verzekeren of meenemen naar het buitenland, dan is het wel verplicht om het dier te laten chippen.

Maak een afspraak