Castratie van katten en honden

Bij een castratie verwijderen we de testikels van de kater. We maken een kleine snede in iedere balzak. Het zijn zulke kleine snedes dat we deze niet hoeven te hechten. Deze ingreep vindt plaats onder narcose. Een castratie voeren we uit vanaf een leeftijd van 6 maanden.

Voordelen van een gecastreerde kater

Een niet gecastreerde kater heeft vanaf de puberteit de neiging om te gaan sproeien. Zowel buiten als binnenshuis. Dit is markeringsgedrag met de urine. Deze urine heeft een erg indringende geur.
Een niet gecastreerde kat is dominanter en heeft meer seksuele drang. Een kater die buiten komt, zal dan ook vaker vechten met andere katten. Gevechten tussen katten leiden vaak tot ontstekingen. Een gecastreerde kater is minder territoriaal en heeft dus veel minder de neiging om te gaan vechten.


Zijn er nadelen van een castratie?

Er zijn geen echte nadelen. De gecastreerde kater heeft een lagere energiebehoefte dan een kater die niet gecastreerd is. Door de hoeveelheid voeding een beetje te verlagen, zal de kat geen overgewicht krijgen.

Plan een afspraak met de assistente

Castratie van de reu

Bij het castreren van een reu verwijderen we de testikels uit het scrotum. De castratie vindt plaats onder een narcose, waarbij een kleine snede wordt gemaakt tussen het scrotum en de penis. Na het verwijderen van de testikels, hechten we de snede onderhuids. Dit heeft enkele voordelen: de hechtingen zijn niet zichtbaar, waardoor de hond er niet aan kan zitten en de hechtingen hoeven niet te worden verwijderd. Vóór de operatie krijgt de hond een pijnstiller toegediend.


Er kunnen meerdere redenen zijn om de hond te castreren, bijvoorbeeld vanwege zijn seksuele of dominante gedrag.

Castratie vanwege het seksuele gedrag 

Zonder de paringsdrang zal de hond een aangenamer huisdier zijn.
Hij zal minder de neiging hebben om weg te lopen en geen “rijgedrag” meer vertonen.
Een gecastreerde reu heeft minder de neiging om zijn territorium af te bakenen.
Hij zal minder pussige uitvloei uit de penis verliezen.
Een gecastreerde reu is meestal aanhankelijker en gemakkelijker in de omgang met mensen en vaak ook met andere honden. 

Castratie tegen dominant gedrag

Het castreren kan hierbij een oplossing bieden, maar niet in alle gevallen! Het dominante gedrag kan namelijk worden veroorzaakt door de mannelijke hormonen of door aangeleerd gedrag. Als het gedrag wordt veroorzaakt door de hormonen zal een castratie ervoor zorgen dat uw hond rustiger en minder dominant is. Indien het gedrag aangeleerd is, zal een castratie weinig effect hebben en is een gedragscursus een betere optie.

Om het onderscheid te maken tussen beide vormen van dominant gedrag kunnen we een implantaat onder de huid inbrengen die tijdelijk de productie van mannelijke hormonen onderdrukt. Hierdoor is de hond “chemisch” gecastreerd. Als het gedrag veroorzaakt wordt door hormonen zal het dominante gedrag tijdelijk weg zijn en kan de hond in een later stadium operatief gecastreerd worden om blijvend de hormoonproductie te stoppen.

Is het castreren noodzakelijk bij een gezonde hond?
Voor een jonge gezonde hond is het castreren – in tegenstelling tot een teefje – medisch niet noodzakelijk. De castratie mag vanaf een leeftijd van 6 maanden worden uitgevoerd, maar u kunt het gerust uitstellen tot een leeftijd van 1 á 2 jaar.

Op een oudere leeftijd kunnen er wel medische redenen zijn om de hond te laten castreren. Voorbeelden waarbij een castratie raadzaam is, zijn prostaatproblemen, testikeltumoren en bepaalde tumoren die rondom de anus voorkomen.

Uw hond of kat laten castreren?

Als u uw kat of hond wilt laten castreren, kunt u een afspraak maken bij een van onze assistentes. Wij opereren iedere doordeweekse ochtend. Voor een castratie brengt u uw huisdier 's morgens naar de kliniek en 's middags mag hij weer naar huis. Het is belangrijk dat uw hond of kater nuchter wordt gebracht. Dat wil zeggen dat hij vanaf 12 uur voor de operatie geen eten meer krijgt, maar wel mag blijven drinken.

Afspraak maken met de assistent