Olga de ruwharige Teckel

 

 

Olga is een ruwharige teckel van ruim 11 jaar oud. Ze kwam eind maart op het spreekuur, omdat ze een dikke buik kreeg. Ze was al gesteriliseerd en had verder ook geen andere klachten. Ze at en dronk normaal, ze had normale ontlasting, braakte niet en was levendig. Tijdens het onderzoek op de praktijk werd een licht verhoogde lichaamstemperatuur gemeten, de slijmvliezen waren mooi roze en de buik was inderdaad dik. In de buik werd een dikte gevoeld.

Om erachter te komen waar de dikte vandaan kwam, werd er bloed afgenomen. De bloeduitslag was normaal, onder andere de nier- en leverwaardes vielen binnen de referentiewaardes. Daarna werd een echo gemaakt van de buik. Op de echo was te zien dat de dikte vast zat aan de milt en het had het uiterlijk van een tumor. Verder werden er op de echo geen afwijkingen gezien en waren er geen tekenen aanwezig dat de tumor al uitgezaaid zou zijn.

Om Olga te kunnen behandelen aan haar milttumor was een operatie noodzakelijk, waarbij de tumor werd verwijderd. Deze operatie vond de volgende dag plaats. Via een grote snede in de buik werd de milt uit de buikholte gehaald. De milt wordt normaal via 1 groot bloedvat, die via vele kleine aftakkingen naar de milt loopt, van bloed voorzien. Al deze aftakkingen werden allemaal één voor één afgebonden. Ook tijdens de operatie werden geen tekenen van uitzaaiingen gezien aan de lever of de lymfeknopen in de buik.

Uiteindelijk was de milttumor verwijderd. Deze bleek ruim een kilo te wegen, terwijl Olga vóór de operatie slechts 7 kilo woog. 's Avonds kon ze alweer naar huis.

De dag na de operatie kwam Olga op controle. Het ging goed met haar. Haar buik voelde goed aan en de lichaamstemperatuur was normaal. Ze had zelfs al weer wat gegeten en gedronken.Tien dagen na de operatie kwam Olga nogmaals op controle om de hechtingen te laten verwijderen. Het ging heel goed met haar en de operatiewond was goed genezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing