Nova

 

Nova is een Britse Korthaar van tweeënhalf jaar oud. Ze kwam begin september langs op de praktijk, omdat ze sinds een dag braakte. Daarnaast wilde ze ook niet goed eten en was wat slomer. De eigenaar heeft een baby en had een fopspeentje gevonden waar een klein stukje van ontbrak. Dit stukje fopspeen konden ze nergens in huis terugvinden en bovendien heeft Nova altijd al de neiging om rare dingen op te eten.

Bij het onderzoek op de praktijk werden geen duidelijke afwijkingen gevonden. De buik voelde normaal aan en was niet pijnlijk. De lichaamstemperatuur was normaal. In eerste instantie kreeg Nova een injectie tegen de misselijkheid en werd geprobeerd om een mogelijk stukje speen door middel van een laxeermiddel uit het maagdarmstelsel te krijgen. Want het stukje speen dat ontbrak was heel klein en zou door de darm moeten kunnen passeren.

De dag erna kwam Nova op controle. Het ging nog niet beter. Ze wilde nog steeds niet eten en had toch nog een keer gebraakt. Ook had ze nog geen ontlasting gehad.
Bij het onderzoek was nu wel een klein knobbeltje in de buik te voelen. De buik voelde verder normaal aan en was opnieuw niet pijnlijk. Er werd besloten om Nova op te nemen en een echo van de buik en een röntgenfoto te maken.

Op de röntgenfoto was een stukje darm zichtbaar wat geïrriteerd was. De darmwand was wat verdikt en er leek wat in de darm te zitten.

Nova werd geopereerd, waarbij een klein stukje fopspeen uit het begin van de dikke darm werd verwijderd. Het stukje speen was vastgelopen in de darm. De darmwand was wat geïrriteerd, maar was nog levensvatbaar en daarom hoefde er geen stukje darm verwijderd te worden.

De dag erna ging het al wat beter met Nova. Ze was alerter dan de dag ervoor en ze had niet meer gebraakt. Ze wilde alleen nog niet eten. De buik voelde ook goed aan.

Weer een dag later begon Nova te eten. Ze kreeg slechts kleine beetjes licht verteerbare voeding per keer, zodat de darm niet te veel belast werd en daardoor eerst goed kon genezen. Diezelfde avond mocht ze naar huis om thuis verder te herstellen.

De twee dagen daarna kwam Nova dagelijks op controle. Het ging iedere dag wat beter met haar. Ze sliep wel veel, maar kwam ook geregeld om wat aandacht vragen en ze at goed. Op het onderzoek werden geen afwijkingen gevonden.

Een week later kwam ze op controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Het ging goed met haar, ze had normale ontlasting en maakte een goede indruk.

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing