Lucky

 

Lucky is een Yorkshire Terriër van vijf en een half jaar oud. Hij kwam in februari op het spreekuur langs, omdat hij mank liep met de linker achterpoot. Tijdens het orthopedische onderzoek van de linker achterpoot viel op dat de knieschijf (patella) iets te los zat (is te luxeren). Dit komt echter wel vaker voor bij kleine hondenrassen. Verder werden geen afwijkingen gevonden aan de achterpoot. Lucky kreeg pijnmedicatie mee, die aanvankelijk ook een verbetering gaven, maar nadat Lucky was uitgegleden kreeg hij toch weer last van zijn linker achterpoot. Nu zelfs erger dan daarvoor; hij wilde nu helemaal niet meer steunen op zijn achterpoot.

Hij kwam op controle en tijdens het consult was duidelijk te zien dat hij een verminderde steunname had op de achterpoot. Er was nergens een botbreuk te voelen, wel was de patella nog licht te luxeren. Er werd besloten om een röntgenfoto te maken van de knieën en het bekken.

Op de foto was duidelijk te zien dat de linker heupkop erg onregelmatig van oppervlak is. Ook was de hals van het bovenbeen erg onregelmatig. Naast het onregelmatige oppervlak was er een botoplossing te zien. Hier was sprake van een oude vorm van Legg-Perthes.

Legg-Perthes is een aandoening waarbij de heupkop afsterft. Bij deze aandoening zijn er geen bloedvaten die naar de heupkop en de hals van het bovenbeen lopen. Hierdoor misvormt dit deel van het bovenbeen en sterft uiteindelijk af. Doordat de cellen afsterven lost het bot op. Als reactie hierop maakt het lichaam nieuwe bloedvaten en cellen aan, maar deze zijn niet precies hetzelfde als de oude cellen en daardoor krijg je misvormingen van de nieuwe cellen.

De behandeling van Legg-Perthes bestaat uit het wijderen van de heupkop en de hals van het bovenbeen. Bij kleine hondenrassen nemen de omliggende spieren de functie van het gewricht over en hierdoor is het niet noodzakelijk om een kunstheup te plaatsen. Zo gebeurde het ook bij Lucky. Door middel van een operatie werd de heupkop en de hals van het bovenbeen verwijderd.

  

Na tien dagen kwam Lucky op controle om de hechtingen te verwijderen. Toen steunde hij al redelijk op zijn linker achterpoot. Vanaf dat moment moest hij ook zoveel mogelijk worden gestimuleerd om zijn poot te gaan gebruiken. De eigenaar was vanaf dat moment ook fysiotherapie gaan toepassen.
Vijf weken later kwam hij weer op controle. Het ging heel goed met Lucky.

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing