Lady

 

Lady is een Pitt Bull van net een jaar oud. Ze kwam begin augustus langs op de praktijk, omdat ze zich niet lekker voelde. Ze wilde wel eten, maar het leek niet te lukken. Ze dronk nog wel. Ze vermagerde ook wat. Ze braakte ook geregeld, maar sinds een dag heel veel; het braaksel spoot er uit. Daarnaast had ze de laatste tijd ook steeds wisselende ontlasting. De ene dag was het normale ontlasting, de andere dag was het dunner van vorm, in het algemeen kwam er steeds maar een klein beetje ontlasting uit. Sinds een dag was Lady ook erg sloom.

Op de praktijk viel direct op dat Lady erg sloom was, ze wilde constant gaan liggen. Haar slijmvliezen waren nog mooi roze en haar lichaamstemperatuur was goed. Bij het navoelen van de buik viel een grote harde dikte in de buik op. Deze dikte was ongeveer een sinaasappel groot en was niet pijnlijk bij druk erop.
Er werd besloten om een echo en een röntgenfoto van de buik te maken. Op de echo was te zien dat de dikte zich ter hoogte van de darm bevond. De darmwand zag er normaal uit, wat het vermoeden gaf dat er zich iets in de darm bevond wat er niet hoorde te zitten. Op de röntgenfoto was ook duidelijk een zwelling te zien ter hoogte van de darmen.

Dezelfde avond werd Lady geopereerd. In de dunne darm bleek een ophoping van ontlasting te zitten. In de ontlasting zat een grote hoeveelheid gras en riet verweven en dit was helemaal ingedikt. De bonk ontlasting met plantaardig materiaal werd verwijderd. De darm zelf zag er nog goed levensvatbaar uit en begon direct al wat darmbewegingen te maken. Daarom hoefde dit stuk darm niet verwijderd te worden en kon weer dicht gehecht worden.

Een dag later ging Lady weer naar huis. Ze was al redelijk hersteld van de operatie; ze had al een klein beetje gedronken (nog geen eten aangeboden gekregen) en een klein beetje dunne ontlasting gehad. De eigenaar kreeg voedingsvoorschriften mee voor thuis; Lady mocht de eerste week alleen kleine beetjes licht verteerbare voeding krijgen en dit moest de eerste dagen verdeeld worden over 8 porties per dag. Daarna kon de hoeveelheid voeding verhoogd worden en de porties verminderd worden. Deze dieetmaatregelen zijn nodig om de maag en darmen zo weinig mogelijk te belasten en bovendien kan de darm zo goed herstellen van de operatie. Uiteraard kreeg Lady ook pijnstillers en antibiotica mee naar huis.

Drie dagen na de operatie kwam Lady terug. Het ging sinds een uur wat minder goed. Ze werd weer sloom en begon te rillen. Ze had diezelfde dag nog wel gegeten en gedronken, ze had ook niet gebraakt. De ontlasting was nog wel wisselend. Bij het onderzoek was Lady opnieuw sloom. Haar slijmvliezen waren nu ook mooi roze en haar lichaamstemperatuur was normaal. De buik was soepel, niet pijnlijk en nu werden er geen afwijkingen gevoeld. De echo van de buik werd herhaald; de darm zag er normaal uit; de wand was nog iets verdikt, maar de hechtingen zaten nog goed. Er was geen teken dat de darmwand aan het lekken was. Lady werd opgenomen en kreeg extra medicatie toegediend.

De dag erna ging het al weer een stuk beter. Ze was weer levendig, ze had ook wat gegeten en gedronken en ze mocht weer naar huis.

Ruim een week na de operatie kwam Lady opnieuw op controle. Het ging heel goed met haar. Ze was levendig, ze at en dronk goed, braakte niet meer en had ook normale ontlasting. Op het algemene onderzoek werden ook geen afwijkingen gevonden.

Lady had uiteindelijk dus last van impactie van ontlasting. Dit is het verharden van de ontlasting, wat bij Lady is ontstaan doordat ze veel gras en riet had gegeten.
Nu eten veel honden gras en dit gaat bijna altijd goed en is meestal ook niet ernstig. Honden zijn echter vleeseters en verteren gras daarom niet goed. Als een hond dan gras eet en dit vervolgens niet goed kauwt, komen er lange sprieten in de darm terecht en die kunnen bijvoorbeeld een impactie veroorzaken. Het weinige kauwen van het gras zien we vooral bij honden die gras eten omdat ze misselijk zijn en veel braken. Daarom adviseren we bij honden die braken om te voorkomen dat ze gras gaan eten.

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing