Hooli

 

Hooli is een 9 jaar oude Jack Russell Terriër. Zij werd eind juni aangeboden met kreupelheid aan de rechter achterpoot. Bij het onderzoek bleek dat de rechter knie verdikt was en dat daar de pijn vandaan kwam. Er zat ook wat speling in de knie en dat is een sterke aanwijzing voor een gescheurde voorste kruisband.

Er werd een röntgenfoto van de rechter knie gemaakt en daarop was te zien dat het onderbeen naar voren verplaatst was ten opzichte van het bovenbeen. Deze verplaatsing kan alleen optreden bij een scheur in de voorste kruisband.
Röntgenfoto van Hooli’s rechter knie, het onderbeen (kleine pijl) is naar voren verplaatst ten opzichte van het bovenbeen (grote pijl).

In eerste instantie is geprobeerd het probleem op te lossen door middel van een spierversterkende injectie maar aangezien dat geen verbetering gaf, is besloten om Hooli te opereren.
Tijdens de operatie werd het kniegewricht open gemaakt en geïnspecteerd. Hierbij werd meteen al duidelijk dat de voorste kruisband gescheurd was. De binnen- en buitenmeniscus waren niet beschadigd. De restanten van de kruisband werden verwijderd waarna het gewricht weer werd gesloten. Om het gewricht weer stabiel te maken werd een stuk pees uit het dijbeen gebruikt.
Diezelfde avond kon Hooli weer naar huis met haar rechter achterpoot in een verband.

Het herstel heeft ongeveer 1 maand geduurd en toen liep Hooli weer helemaal normaal en kon zij alles weer doen met haar geopereerde poot.
Hieronder een filmpje van Hooli, waarbij Hooli te zien is vóór de operatie en na de operatie.

 

Knieproblemen bij honden

Knieproblemen komen regelmatig voor bij zowel grote als kleine hondenrassen. Een van de meest voorkomende knieproblemen is een scheur in de voorste kruisband. De oorzaak van deze scheur kan traumatisch zijn zoals een val, ongelukkig terecht komen tijdens spelen, na een aanrijding enz, of het kan een gevolg zijn van artrose in de knie. Door de artrose kan de voorste kruisband verzwakt raken en bij een relatief onbenullige beweging afscheuren. Deze vorm komt het meest voor bij grote hondenrassen en wordt vaak vooraf gegaan door wisselende kreupelheid en startproblemen (kreupelheid die vooral de eerste stappen na het opstaan duidelijk te zien is). Het typische beeld is dat de honden in rust niet goed hun poot belasten maar op hun tenen rusten (tiptoe).
Bij kleine rassen gaat het vaak om een zwak aangelegde voorste kruisband die plotseling kan afscheuren, deze honden gaan dan acuut kreupel lopen. Vaak kunnen deze honden tussen de kreupelheid door ook min of meer normaal lopen zoals te zien in het eerste deel van het filmpje van Hooli.

Als complicatie van een gescheurde voorste kruisband kan ook de binnenmeniscus beschadigd raken, deze kan scheuren of dubbelklappen.  Wanneer zo’n complicatie optreedt hebben de honden duidelijk meer last en lopen ze meer kreupel.

Honden met een gescheurde kruisband piepen soms op het moment dat de scheur optreedt maar daarna geven ze meestal geen duidelijke pijnuitingen in de vorm van piepen of kreunen meer aan.
Vaak denkt de eigenaar dan dat de hond geen pijn meer heeft maar het kreupel lopen op zich is ook een uiting van pijn.

 

Behandel mogelijkheden van honden met een gescheurde kruisband
Bij kleine honden tot een gewicht van 15 kilogram kan kreupelheid als gevolg van een scheur in de voorste kruisband genezen met rust. Voorwaarde is dat de meniscus dan niet beschadigd mag zijn. De gescheurde kruisband zal niet meer aan elkaar groeien maar het herstel treedt op door verdikking van het gewrichtskapsel waardoor weer stabiliteit in het gewricht kan optreden. Deze genezing duurt ongeveer 4 weken. Als in die periode geen herstel optreedt moet de hond alsnog geopereerd worden. Als de binnenmeniscus wel aangetast is dan kan herstel alleen optreden met een operatie. Hierbij wordt het gewricht open gemaakt en grondig geïnspecteerd. De restanten van de gescheurde voorste kruisband worden verwijderd en bij een beschadiging van de binnenmeniscus wordt deze geheel of gedeeltelijk verwijderd. Daarna wordt het knie gewricht gesloten. Om het gewricht weer stabiel te maken wordt uit een peeskapsel dat de dijbeenspier bedekt een strook gesneden en deze wordt over het kapsel van het kniegewricht gehecht. Deze methode is arbeidsintensief maar het voordeel is dat er alleen lichaamseigen materiaal wordt gebruikt zodat er geen afstotingsreacties kunnen optreden.

Bij grote honden met een gescheurde meniscus zal altijd een operatie moeten plaatsvinden om het probleem op te lossen ongeacht of de binnenmeniscus wel of niet erbij betrokken is. Bij de huidige stand van zaken zijn grote honden het beste geholpen met een zogenaamde TPLO of TTA operatie. Na een operatie duurt het herstel 4-6 weken en daarna kunnen de honden in principe alles weer met hun poot doen.

 

Prognose
Kleine honden die een scheur in de voorste kruisband oplopen zonder dat daarbij de binnenmeniscus beschadigd raakt kunnen zoals gezegd meestal met rust genezen. Deze honden kunnen na herstel hun poot weer normaal gebruiken.

Kleine honden die geopereerd moeten worden hebben ook een goede prognose. Het herstel duurt 4-6 weken waarna de honden hun poot weer normaal kunnen gebruiken tenzij in de knie ook arthrose of kraakbeen beschadigingen voorkomen.
Ook bij grote honden is de prognose na een operatie goed. Na een herstel periode van 4-6 weken lopen de honden weer goed. Echter als de honden ook veel arthrose in hun kniegewricht hebben is de prognose wat minder gunstig. Deze honden gaan wel beter lopen dan voor de operatie maar soms vertonen ze nog startproblemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing