Gismo

 

Gismo kwam begin februari bij ons langs op de praktijk, omdat hij zich niet lekker voelde. Hij wilde sinds enkele dagen niet eten en drinken en hij had ook een enkele keer gebraakt. Zijn ontlasting was normaal gevormd en hij was ook iets rustiger. Verder had Gismo geen klachten.

Gismo is een kruising van rond de 12kg en is bijna 5 jaar oud. Op de praktijk maakte Gismo een rustige indruk. Hij was heel licht uitgedroogd en ook zijn buik was licht pijnlijk. In zijn buik werden geen abnormaliteiten gevoeld. Gismo had al tabletten gekregen tegen de misselijkheid en er werd besloten om nu ook een pijnstiller te geven en wat onderhuids vocht tegen de uitdroging.

Twee dagen later kwam Gismo terug. Het ging nog niet goed met hem. Hij wilde nog steeds niet eten en daarom had de eigenaar hem dwangmatig wat eten ingegeven. Hij braakte dat niet uit. Hij dronk wel af en toe zelf, maar dat werd soms wel uitgebraakt. Bij het onderzoek bleek opnieuw dat hij een licht pijnlijke buik had, maar opnieuw was er niets afwijkends in zijn buik te voelen. Verder werden geen afwijkingen gevonden op het algemene onderzoek.
Er werd besloten om bloed te prikken. Hieruit kwam naar voren dat er een duidelijke ontstekingsreactie was in het lichaam. De orgaanfuncties waren normaal, ook de alvleesklier functioneerde normaal.
Het plan was om later op de dag een echo van zijn buik te maken. Maar toen hij terug kwam op de praktijk voor de echo, bleek dat Gismo zich iets beter voelde. Hij was alerter, had al enkele keren wat gedronken en dwangmatig wat eten naar binnen gekregen en dat werd ook niet uitgebraakt.

De volgende ochtend kwam Gismo echter toch weer terug. De dag ervoor ging het redelijk, maar deze ochtend begon hij veel te drinken en was toch weer gaan braken. Er werd besloten alsnog een echo te maken van zijn buik. Hierbij viel op dat de maag nog erg vol was, ondanks het braken en het weinige eten dat naar binnen ging de laatste dagen. De klachten en de bevindingen van de echo maakte Gismo verdacht van een obstructie in het maag- en darmstelsel.
Er werd aansluitend nog een röntgenfoto van zijn buik gemaakt. Hierop was te zien dat de darmen erg gevuld waren met gas en ook verdikt waren (lichtblauwe pijlen). Ook was een stukje darm te zien met een verdikte darmwand (rode pijlen).

 

 

Besloten werd om Gismo te opereren. Er bleek inderdaad een vreemd voorwerp in zijn darm te zitten. De darm was echter voor een deel ook al aangetast en daarom werd een stuk darm van ongeveer 20cm lang verwijderd. Na de operatie bleek dat het vreemde voorwerp in zijn darm een oude verdroogde perzikpit was.

De volgende dagen kwam Gismo op controle. Hij voelde zich iedere dag steeds weer wat beter. Hij begon al snel weer te drinken en na enkele dagen ging hij echt goed eten. Hij werd ook levendiger.
Een week later kwam hij voor de laatste keer op controle. Het ging heel goed met hem en hij was weer de oude.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing