Flip en Mina

Ook de dieren van de dierenarts of de assistente hebben wel eens wat. Zo kwam Evelien haar kat Flip laatst thuis, nadat hij was aangevallen door een andere kat uit de buurt. Flip had een haal gekregen, waarbij de nagel van de andere kat zijn oog had geraakt. Evelien hoorde Flip schreeuwen en toen Flip iets later thuiskwam, kneep hij zijn oog dicht.

Op de praktijk aangekomen bleek Flip een scheur te hebben in zijn hoornvlies (cornea). Het hoornvlies is het buitenste doorzichtige laagje van het oog, waar het licht door naar binnen valt. De scheur was volledig door de dikte van het hoornvlies heen, waardoor er af en toe vocht vanuit de oogbol druppelde. Er was dus sprake van een perforatie van het hoornvlies en als behandeling moest het oog verwijderd worden. Dit werd dezelfde avond nog uitgevoerd.

Mina had een ander probleem met haar oog. Mina is een Europesche korthaar van ruim 9 jaar oud. Ze kwam eerder dit jaar op het spreekuur, omdat ze last had van haar linker oog. In eerste instantie was alleen het regenboogvlies (iris) ontstoken en werd het oog behandeld met antibiotica. Dit bleek geen effect te hebben en in een later stadium ging het oog achteruit; de eigenaar zag een wit waasje op het oog zitten.

Bij het onderzoek viel op dat het linker oog groter was geworden, ook was de druk in het oog verhoogd. De pupil was vergroot en het oogwit (sclera) en het regenboogvlies waren rood. Daarnaast was er een lichte mate van vochtopstapeling (oedeem) in het hoornvlies, wat het witte waasje op het oog veroorzaakte (cornea-oedeem). Bij Mina was sprake van glaucoom.

Glaucoom is een aandoening waarbij de oogboldruk te hoog wordt en zo schade kan veroorzaken aan de oogzenuw en het netvlies (retina) en daardoor zal leiden tot blindheid. Er zijn vele verschillende oorzaken van glaucoom; oorzaken die zowel primair als secundair glaucoom kunnen veroorzaken. Ook kan glaucoom acuut of geleidelijk ontstaan. Bij katten gaat het vaak om een secundaire chronische vorm van glaucoom, bijvoorbeeld door een lichte chronische ontsteking van de uvea, waaronder een ontsteking van de iris valt.
Ook bij Mina werd er gekozen om het oog te verwijderen.

Een oog verwijderen is uiteraard niet de eerste keus van behandeling, maar soms toch noodzakelijk. Bij een perforatie van het oog is het oog blijvend beschadigd en kan als verloren worden beschouwd. Bij glaucoom is, afhankelijk van de onderliggende oorzaak, soms een medicinale behandeling mogelijk. Maar bepaalde vormen zijn niet te behandelen en zullen op den duur, door de verhoogde oogboldruk, pijn veroorzaken. In dat soort gevallen is het beter om het oog te verwijderen.

Momenteel gaat het met zowel Flip als Mina goed en kunnen ze zich perfect redden met 1 oog.

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing