Fergie

 

Fergie kwam begin januari langs op het spreekuur omdat ze niet lekker was. Fergie was op 1 januari begonnen met braken. Ook wilde ze niet meer eten, al had ze wel wat interesse in eten. Ze dronk wel, zelfs wat meer dan normaal, maar het water werd vaak direct weer uitgebraakt. Ze was ook sloom en produceerde nog een klein beetje ontlasting.
De eigenaar had de hond op oudjaarsavond op iets zien kauwen, toen de hond in de keuken was. Het was onbekend of de hond daadwerkelijk iets had opgegeten en wat dat dan eventueel zou zijn.

Fergie is een West Highland White Terriër van ruim 6 jaar oud. Op de praktijk maakte ze een rustige, zelfs een wat matte indruk. Haar lichaamstemperatuur was licht verhoogd. Haar buik was niet pijnlijk en het enige wat echt opviel was dat ze een volle maag had.

Er werd besloten een echo van de buik te maken. Op de echo was te zien dat de maag voornamelijk gevuld was met gas en een kleine hoeveelheid maaginhoud. De maagwand was minimaal verdikt. Op de röntgenfoto van de buik was te zien dat er een structuur in de maag zat, waarbij er sterk het vermoeden was dat dit iets is wat de hond opgegeten had.

  

De hond werd direct geopereerd. De maag werd open gemaakt en al snel werd duidelijk wat Fergie dwars zat. Een stukje plastic met een metalen clipje eraan werd uit de maag verwijderd, waarna de maag weer werd dicht gehecht. 

  

Fergie mocht de volgende dag naar huis. Ze was al wat alerter dan de dag ervoor en had ook al een klein beetje gegeten.
De volgende dagen kwam Fergie dagelijks op controle. Het ging iedere dag wat beter. De eerste dagen wilde ze nog niet echt goed eten. Het drinken ging wel goed. Ze leek ook nog wat pijn te hebben. Drie dagen na de operatie ging het aanmerkelijk beter en ging Fergie ook beter eten.
Een week later kwam Fergie langs voor de laatste controle. Het ging heel goed en ze was weer de oude. De ontlasting was normaal en het eten ging goed. 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing