Donya

 

Donya is een Golden Retriever van bijna 14 jaar oud. Ze kwam half april op het spreekuur omdat ze mank liep met de linker voorpoot. De derde teen was rood en verdikt. Er zat een kloof in het zoolkussen, maar deze liep niet volledig door tot in de diepte. De lichaamstemperatuur was normaal. Donya werd gediagnosticeerd met een ontsteking van de 3e teen van de linker voorpoot en daarom werd er gestart met het geven van antibiotica en werd de voet dagelijks in een sodabadje gedompeld.

Ruim 2 weken later ging het beter met Donya, de teen was genezen. Maar opnieuw een week later kwam ze terug omdat ze wederom last had van de linker voorpoot. De teen was verdikt en opnieuw ontstoken. Nu zat er een stukje eelt los bij de derde teen en ook nu werd geen gaatje in het zoolkussen gevonden als oorzaak van de ontsteking. Opnieuw werd antibiotica voorgeschreven en werd de ondervoet dagelijks in een sodabadje gehouden.

Enkele dagen later kwam Donya op controle. De teen was nog steeds verdikt en er was ook een klein beetje bloederig vocht uit gekomen. Er werd een röntgenfoto gemaakt van de tenen; hierop was een zwelling te zien van de weefsels, er was geen botaantasting en ook was er geen vreemd voorwerp te zien, dat onder de huid terecht was gekomen.

Vervolgens werd onder een lokale verdoving een klein sneetje gemaakt in de huid. Uit de snede kwam een klein beetje vocht en ook nu werd geen vreemd voorwerp gevonden. Bovendien werd onder de huid geen holte gevonden. Op basis van deze bevindingen werd de diagnose van een ontsteking bevestigd en werd de reeds gegeven behandeling gecontinueerd.

Een week later leek er toch een verbetering te zijn. De poot werd beter gebruikt en de zwelling werd minder rood. Echter, opnieuw een week verder was er geen verbetering meer. De zwelling bleef even dik en rood. Nu hing ook aan het zoolkussentje een los stukje eelt, met daaronder wat afgestorven weefsel. Er werd besloten om de teen onder narcose open te maken om zo te kijken waar de oorzaak van de ontsteking zit.

Onder narcose werd de teen geïnspecteerd. Onder het grote zoolkussentje zat een groot stuk eelt dat losgelaten had. Hieronder liep een streng afgestorven weefsel door tot in de diepte. Gezien de weinige verbetering met de antibiotica en de uitgebreidheid van het letsel werd besloten om de teen te amputeren. De gehele teen werd vervolgens geamputeerd, waarna een verband rondom de poot werd aangebracht.

Een hond heeft aan zijn voorpoot 5 tenen. De duim raakt de grond niet en dus steunt de hond op 4 tenen. Van deze 4 tenen zijn de twee middelste tenen, dus de 3de en 4de teen, de tenen waar het meeste gewicht op wordt gedragen. Omdat de 2de en 5de teen dus weinig gewicht dragen, kunnen deze gemakkelijk verwijderd worden. De 3de en 4de teen in principe ook, maar honden die veel rennen kunnen hier na de operatie soms wat in gehinderd worden.

Iedere teen bij de hond bestaat net als bij de mens uit 3 botjes, die met elkaar verbonden zijn door gewrichtjes. Een teenamputatie kan in ieder gewrichtje plaatsvinden en is afhankelijk van de uitgebreidheid van de aandoening.

Een dag later kwam Donya op controle. Het ging goed met haar, ze liep al redelijk goed op de poot. Het verband werd verwijderd en het litteken werd gecontroleerd. Dit zag er goed uit, waarna opnieuw een verband werd aangelegd. De eigenaar verving vervolgens zelf thuis iedere dag het verband. Vier dagen later kwam ze weer op controle. Het ging nog steeds goed met haar, ze belastte de poot al goed en ook zag het litteken er goed uit. Er werd opnieuw een verband aangelegd en met de eigenaar werd afgesproken om de dag erna het verband nog 1x vervangen en daarna de poot aan de lucht te laten drogen en genezen en om een sok of een schoentje aan te doen als Donya naar buiten gaat.

Ruim een week na de operatie kwam Donya langs om de hechtingen te laten verwijderen. Het ging heel goed met Donya, ze liep goed op de poot. Een enkele keer trok ze nog wat met haar poot. Het litteken was mooi genezen en er werd afgesproken om nog voor enkele dagen een sokje om de poot te doen.

Momenteel gaat het heel goed met Donya en loopt ze volledig normaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Patiëntenverslagen
Volgende pagina: Herplaatsing