Vlooien bij de hond en de kat

 

Er zijn verschillende soorten vlooien:

  • Ctenocephalides felis (kattenvlo), die zowel bij de kat als de hond het meest voorkomt.
  • Ctenocephalides canis (hondenvlo), komt minder vaak voor.

 

Vlooien zijn parasieten die bloed zuigen. Zodra een volwassen vlo op de hond of kat terecht komt begint de vlo als snel bloed te zuigen. Dit heeft de vlo nodig om zich voort te planten, waarbij een vlo tot zo’n 50 eitjes per dag legt. Deze eitjes vallen van het dier af en komen na 1 - 10 dagen uit. Uit een eitje komt een larve die zich in de omgeving voedt met vlooienontlasting, huidschilfers van mens of dier, haren, wormeitjes enzovoorts. De eitjes en de larven kunnen in de kleinste kieren of spleten van het huis zitten. Na ongeveer 7 dagen vormt de larve zich om tot een pop en in zijn cocon ontwikkeld deze zich tot een volwassen vlo. De snelheid van dit proces is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid. In een warme omgeving duurt het ongeveer 8 - 9 dagen, onder slechtere omstandigheden kan een cocon tot wel 1 jaar overleven in de omgeving. Zodra de volwassen vlo uit de cocon komt, gaat deze direct op zoek naar een gastheer om bloed te zuigen, dit kan zowel een dier zijn of een mens. De mens kan dus ook gebeten worden door een katten- of hondenvlo, maar de vlo kan niet op een mens overleven. 

De vlo is vaak ook drager van de hondenlintworm. Een hond of kat kan, als gevolg van het bijten, een vlo binnen krijgen en zich op die manier besmetten met de hondenlintworm. Daarnaast kunnen vlooien ook nog drager zijn van andere ziektes, zoals de bacterie die de kattenkrabziekte veroorzaakt. Als een mens per ongeluk een vlo binnen krijgt kan deze zich ook besmetten met de hondenlintworm.

Een hond of kat met vlooien heeft erge jeuk, waardoor ze veel gaan krabben en bijten. Sommige dieren kunnen een allergische reactie krijgen op een vlooienbeet. Als gevolg van het krabben en bijten kunnen ze korstjes krijgen op de huid en kunnen de haren afbreken waardoor kale plekken ontstaan.

Bij hele jonge dieren kan een erge vlooieninfectie leiden tot een bloedarmoede.

 

Preventie en behandeling

Wij raden u aan om uw hond of kat het gehele jaar te beschermen tegen vlooien. Dit kan door anti-vlooiendruppels in de nek aan te brengen. Sommige anti-vlooienbandjes zijn ook goed werkzaam, meestal ook tegen teken. Naast het aanpakken van de vlooien op het dier moet ook de omgeving behandeld worden want daar bevinden zich de eitjes en de larven.

Omdat de vlo een drager is van de hondenlintworm, is het raadzaam om uw dier ook te ontwormen bij een vlooieninfectie.

De assistente kan u uitstekend informeren over de meest effectieve aanpak van vlooien. 


Vorige pagina: Verzekeren van uw huisdier
Volgende pagina: Gambicats