Sterilisatie van de poes

 

Bij de sterilisatie van de poes worden de eierstokken verwijderd, indien nodig wordt ook de gehele baarmoeder verwijderd. De eigenlijke term voor zo’n ingreep is eigenlijk castratie, maar in de volksmond wordt het een sterilisatie genoemd.

Als u geen nestje wil met de poes is het raadzaam om haar al op jonge leeftijd te steriliseren. Het beste is een sterilisatie vóór de eerste krolsheid; op zo’n 6 - 9 maanden leeftijd. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van melkkliertumoren op latere leeftijd zo klein mogelijk gemaakt. 

 

De voordelen van een sterilisatie

  • een krolse kat is in huis erg luidruchtig. Ze heeft van nature dan de neiging om te ontsnappen en kan ongewenst zwanger weer thuis komen.
  • de poes heeft geen kans meer op het krijgen van een baarmoederontsteking.
  • als de kat vóór de eerste krolsheid wordt gesteriliseerd is de kans uiterst klein dat ze op latere leeftijd melkkliertumoren krijgt. Na elke krolsheid wordt de kans groter dat ze melkkliertumoren krijgt. Daarbij zijn bij poezen 95% van de melkkliertumoren kwaadaardig.
     

Er zijn geen echte nadelen van een sterilisatie. De gesteriliseerde poes heeft een lagere energiebehoefte dan een poes die niet gesteriliseerd is. Dus als de hoeveelheid voeding een beetje verlaagd wordt zal de kat ook geen overgewicht krijgen. 

 

De sterilisatie

De poes kan dus vanaf 6 maanden leeftijd worden gesteriliseerd. Het is ook mogelijk om haar te steriliseren tijdens de krolsheid.

Als u uw kat wil laten steriliseren kunt u hiervoor bij de assistente een afspraak maken. Wij opereren alleen ‘s ochtends, wat betekent dat u uw kat ‘s ochtends bij ons komt brengen en waarbij ze ‘s middags weer naar huis mag. Ze moet wel nuchter zijn, wat inhoud dat ze ruim 12 uur niet gegeten mag hebben, maar wel mag drinken.

Voor de sterilisatie wordt een kleine snede gemaakt in de buikwand, die na de operatie onderhuids wordt gehecht. Dit betekent dat de hechtingen onder de huid zijn weggewerkt en dus niet zichtbaar zijn. De kat kan er daardoor niet aanzitten en de hechtingen hoeven ook niet verwijderd te worden. Vóór de operatie krijgt de kat een injectie met een pijnstiller.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Ontwormen van dieren
Volgende pagina: Sterilisatie van de teef