Vaccineren van de kat

 

Vroeger werd iedere kat, na zijn twee kitten-vaccinaties, jaarlijks gevaccineerd met de zogenaamd “cocktail” enting. Deze “cocktail” bevat een mix van de belangrijkste ziekteverwekkers waartegen we de kat willen beschermen, namelijk kattenziekte en niesziekte. Maar de laatste jaren is hier de mening over veranderd. Uit een aantal studies is gebleken dat de vaccinaties tegen bepaalde ziekte meer dan een jaar de immuniteit verhogen, tegen andere ziektes daarentegen is bekend dat ze slechts de immuniteit één jaar ondersteunen.

Al met al is het nog nodig om uw kat jaarlijks te laten vaccineren, maar dus niet meer met de “cocktail” enting. 

 

Tegen welke ziektes kan gevaccineerd worden? 

Kattenziekte, ook wel het panleucopenie genoemd is een virusziekte die vaak leidt tot sterfte bij katten van alle leeftijden, maar vooral bij kittens. Bij deze ziekte krijgt de kat vaak klachten van braken en diarree. De verspreiding van het virus gaat via de ontlasting. 

Niesziekte, een virusziekte van de bovenste luchtwegen, zoals de neus en de luchtpijp. Deze ziekte kan door meerdere micro-organismen worden veroorzaakt, waarbij de belangrijkste verwekkers het Rhinotracheïtis-, het Herpes- en het Calicivirus zijn. De verspreiding gaat via direct contact of via de luchtwegen, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. 

Bordetella, een bacterie die in een rol kan spelen bij het veroorzaken van niesziekte. 

 

Het vaccinatie-schema van de kat

9 weken leeftijd: “cocktail” enting kat: kattenziekte en niesziekte

12 weken leeftijd: “cocktail” enting kat: kattenziekte en niesziekte

1 jaar leeftijd: “cocktail” enting kat: kattenziekte en niesziekte

2 jaar leeftijd: niesziekte

3 jaar leeftijd: niesziekte

4 jaar leeftijd: “cocktail” enting kat: kattenziekte en niesziekte

5 jaar leeftijd: niesziekte

enzovoorts 

 

Als de kat meegaat naar het buitenland

Zodra de kat de Nederlandse grens overgaat is het verplicht om de kat te vaccineren tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór aankomst in het buitenland zijn gegeven. Voor de meeste landen van de Europese Unie is deze vaccinatie 3 jaar werkzaam, voor landen buiten de EU is de vaccinatie maar 1 jaar geldig. Sommige landen eisen dat er vóór de invoer van het dier een bloedonderzoek is gedaan, waarbij wordt gemeten hoeveel antistoffen het dier heeft gevormd tegen de ziekte hondsdolheid. Deze hoeveelheid antistoffen moet boven een bepaalde grens liggen. Bij bepaalde landen moet dit bloedonderzoek enkele maanden vóór invoer worden uitgevoerd, daarom adviseren wij u om hier tijdig mee te beginnen.
Sommige vakantieparken in Nederland vereisen ook dat de kat wordt gevaccineerd tegen hondsdolheid.

Naast de hondsdolheid vaccinatie is het verplicht om een officieel paspoort te hebben en moet het dier een chip hebben. Sommige landen vereisen daarnaast ook nog dat het dier enkele dagen of uren vóór invoer is behandeld tegen wormen.

Neem voor de precieze invoereisen, bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een legalisering van de vaccinatie, van uw vakantieland contact op met een van onze assistentes, die kunnen u hierin uitstekend adviseren.

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Vaccinaties bij dieren
Volgende pagina: Verzekeren van uw huisdier