Vaccineren van de hond

 


Vroeger werd iedere hond, na zijn reeks pup-vaccinaties, jaarlijks gevaccineerd met de zogenaamd “cocktail” enting. Deze “cocktail” bevat een mix van de belangrijkste ziekteverwekkers waartegen we de hond willen beschermen. Maar de laatste jaren is de mening hierover veranderd. Zo dacht men eerst dat het jaarlijks vaccineren tegen zoveel mogelijk ziektes het beste beleid was. Tegenwoordig is men daarvan teruggekomen. Zeker nu bekend is dat vaccinaties tegen bepaalde ziektes een immuniteit geven van 2 tot 3 jaar, terwijl vaccinaties tegen andere ziektes een immuniteit geven van maximaal 1 jaar. Vaccineren is dus meer maatwerk geworden.

Ons advies is om jaarlijks met de hond langs te komen en dan bekijken wij welke vaccinaties nodig zijn. Bovendien wordt uw hond dan ook jaarlijks helemaal nagekeken.

 


Tegen welke ziektes kan er gevaccineerd worden?

Hondenziekte: wordt ook wel de Ziekte van Carré genoemd. Het is een virusziekte die honden van elke leeftijd kan aantasten en een snel verloop kan hebben met sterfte tot gevolg. Dit virus wordt verspreid via het speeksel, de urine of de ontlasting. 

Parvovirose: een virusziekte die bijna alleen maar bij pups en niet-gevaccineerde volwassen honden wordt gezien. Deze ziekte gaat gepaard met heftig braken en bloederige diarree en loopt vaak dodelijk af. Dit virus wordt verspreidt via de ontlasting. 

Hepatitis contagiosa canis, ofwel besmettelijke leverziekte. Een virusziekte die bij sommige honden dodelijk is en andere honden licht ziek maakt. Het wordt verspreid via alle uitscheidingsproducten. 

Leptospirose, ook wel Ziekte van Weil genoemd. Een bacteriële ziekte, waarbij de kans op besmetting het grootst is in het voor- en najaar. Bij jongere honden kan de ziekte dodelijk zijn en kan zelfs besmettelijk zijn voor mensen. Mensen kunnen door contact met uitwerpselen van honden of ratten worden besmet. Een hond wordt besmet via urine van een andere hond of van een rat (bijvoorbeeld via slootwater). 

Kennelhoest, dat onder andere wordt veroorzaakt door het Para-influenzavirus of Bordetella. Kennelhoest is een aandoening die wordt veroorzaakt door verschillende micro-organismen, waarbij de kans op besmetting groter is op plaatsen waar veel honden bij elkaar komen, zoals op shows of in een kennel of pension. De ziekte wordt verspreid via de luchtwegen, door bijvoorbeeld hoesten of niezen. 

Corona: een virusziekte die gepaard gaat met braken en diarree. Het ziektebeeld lijkt erg op dat van het parvovirus, maar is minder heftig. Ook hier is de virusverspreiding via de ontlasting. 

Canine herpesvirus: een virusziekte die vooral jonge pups aantast tot 8 weken leeftijd en kan leiden tot sterfte. De besmetting en verspreiding gebeurt in de baarmoeder en via het geboortekanaal van de moederhond, of na de geboorte via het speeksel, de neusafscheiding of de urine. 

 

Het vaccinatie-schema van de hond

Het vaccinatie-schema is afgestemd op iedere individuele situatie en wordt opgesteld in overleg met de eigenaar. Over het algemeen ziet het schema er als volgt uit:


6 weken leeftijd: puppy-enting tegen hondenziekte, leverziekte, parvovirus en para-influenza.

9 weken leeftijd: parvovirus en leptospirose

12 weken leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza; “cocktail”

1 jaar leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza.

2 jaar leeftijd: leptospirose

3 jaar leeftijd: leptospirose

4 jaar leeftijd: parvovirus, hondenziekte, leverziekte, leptospirose en para-influenza.

5 jaar leeftijd: leptospirose

enzovoorts. 

 

Kennelhoest

Als honden op plaatsen komen waar meerdere honden zijn, zoals een show of een pension, is het aangeraden en in sommige gevallen verplicht om een bijkomende vaccinatie tegen kennelhoest te geven, omdat in de “cocktail” alleen het para-influenzavirus is verwerkt.

 

Hondsdolheid

Zodra de hond de Nederlandse grens overgaat, is het verplicht om de hond te vaccineren tegen hondsdolheid. Deze vaccinatie moet minimaal 3 weken vóór aankomst  in het buitenland gegeven zijn. Voor de meeste landen van de Europese Unie is de vaccinatie 3 jaar werkzaam, voor landen buiten de EU is de vaccinatie maar 1 jaar geldig. Sommige landen eisen dat er vóór de invoer van het dier een bloedonderzoek is gedaan, waarbij is gemeten hoeveel antistoffen het dier heeft gevormd tegen de ziekte hondsdolheid. Deze hoeveelheid antistoffen moet boven een bepaalde grens liggen. Bij bepaalde landen moet dit bloedonderzoek enkele maanden vóór invoer worden uitgevoerd, daarom adviseren wij u om hier tijdig mee te beginnen.
Sommige vakantieparken in Nederland vereisen ook dat de hond een vaccinatie heeft gehad tegen hondsdolheid.
Voor meer informatie over hondsdolheid kunt u hier klikken.

Naast de hondsdolheid vaccinatie is het verplicht om een officieel dierenpaspoort te hebben en moet het dier een chip hebben. Sommige landen vereisen daarnaast ook nog dat het dier enkele dagen of uren vóór invoer is behandeld tegen wormen.

Neem voor de precieze invoereisen, bijvoorbeeld een bloedonderzoek of een legalisering van de vaccinatie, van uw vakantieland contact op met een van onze assistentes, die kunnen u hierin uitstekend adviseren.

 

 

 

 


Vorige pagina: Vaccinaties bij dieren
Volgende pagina: Verzekeren van uw huisdier