De oudere hond of kat

 

Bij de oudere hond of kat kunnen zich allerlei problemen voor doen. Het ene probleem is makkelijker te behandelen dan het andere maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Enkele voorbeelden van problemen die we vaker zien op oudere leeftijd zijn; verminderde nier- of leverfunctie, suikerziekte, hartproblemen, gebitsproblemen, overgewicht, gewrichtsproblemen en verschillende soorten tumoren.

Bij de jaarlijkse vaccinatie van de hond of kat wordt het dier volledig nagekeken, waarbij uitgebreid aandacht wordt gegeven aan het luisteren naar het hart, het bekijken van het gebit en het navoelen van de buik. Ook stellen wij u vragen over onder meer het eet- en drinkpatroon van uw dier. Als wij tijdens het onderzoek van uw dier een “afwijking”  vinden,  kunnen wij u adviseren om hier verder onderzoek naar te doen of om een behandeling in te stellen. Bijvoorbeeld door een slecht gebit te laten schoonmaken, het liefst nog voordat het dier er daadwerkelijk last van krijgt. De jaarlijkse vaccinatie is niet alleen belangrijk om uw hond of kat een blijvende bescherming te geven tegen allerlei ziektes maar het is tevens een gelegenheid om de algehele gezondheidstoestand van uw huisdier te laten controleren.

Maar niet alle aandoeningen zijn in het eerste stadium voor u als eigenaar opvallend of door ons te constateren bij het lichamelijke onderzoek. Een beginnend nierprobleem kan bijvoorbeeld onopgemerkt blijven. Daarom is het aan te raden om bij honden en katten van 8 jaar en ouder jaarlijks de urine na te laten kijken. Door middel van het urine-onderzoek kan eenvoudig een beginnend nierprobleem worden opgespoord. Ook kunnen we een indicatie krijgen over het drinkpatroon van uw huisdier. Als er aanleiding toe is  kan na het urine-onderzoek een aanvullend bloedonderzoek gedaan worden.