Castratie van de kater

 

Bij een castratie worden de testikels van de kater verwijderd. Deze ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Een castratie kan worden uitgevoerd vanaf 6 maanden leeftijd.

Er zijn enkele voordelen aan een castratie:

  • een ongecastreerde kater heeft vanaf de puberteit de neiging om te gaan sproeien. Dit is een markeringsgedrag met de urine, die zowel buiten als in huis wordt uitgevoerd. Deze urine heeft een erg indringende geur.
  • Een niet gecastreerde kat is dominanter en heeft meer seksuele drang. Een kater die buiten komt, zal dan ook vaker vechten met andere katten. Gevechten tussen katten leiden vaak tot ontstekingen / abcessen. Een kater die gecastreerd wordt, is minder territoriaal en heeft veel minder de neiging om te gaan vechten.

 
Er zijn geen echte nadelen van een castratie. De gecastreerde kater heeft een lagere energiebehoefte dan een kater die niet gecastreerd is. Dus als de hoeveelheid voeding een beetje verlaagd wordt, zal de kat ook geen overgewicht krijgen.


De castratie

Bij de castratie wordt een kleine snede gemaakt in iedere balzak, waarna de testikels verwijderd worden. Het zijn zulke kleine snedes dat deze niet gehecht hoeven worden.

Als u uw kat wil laten castreren kunt u een afspraak maken bij een van onze assistentes. Wij opereren iedere doordeweekse ochtend. Voor een castratie moet de kater 's morgens gebracht worden en 's middags mag hij weer naar huis. Het is belangrijk dat de kater nuchter gebracht wordt, dat wil zeggen dat de kater vanaf 12 uur voor de operatie geen eten meer krijgt, hij mag wel blijven drinken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Informatie
Volgende pagina: Castratie van de reu