Verslag GambiCats Clinic 2014

 

Op 16 mei vertrok Rob Schell, samen met zijn vrouw/assistente Yvonne naar Gambia. Niels Schell voegde zich een week later bij hen om zich ook in te zetten voor GambiCats. In de eerste week werkte Rob samen met dierenarts Bart uit Roosendaal. Bart had zijn assistente Natasja meegenomen om de dierenartsen te ondersteunen. De lokale dierenarts Toye was ook weer een dag van de partij.

  

De clinic werd dit jaar georganiseerd in Lamin Village. We hadden beschikking over het gastenverblijf van twee Britten die in Gambia zijn gaan wonen. Met al onze spullen streken we voor 2 weken neer in Lamin Village en werd het gastenverblijf omgetoverd tot een provisorische kliniek. Waar we dit jaar twee operatietafels hadden (ook de tweede operatietafel van de Perzikgaard is met pensioen in Gambia).

Nadat alles was geïnstalleerd kon de jacht op honden en katten beginnen door de vangers. Meestal kwamen ze al snel weer terug en hadden ze een hond of een of meerdere katten gevangen.
Uiteraard werden de dieren gecastreerd of gesteriliseerd, maar daarnaast werden ze ook behandeld tegen vlooien, teken en als het lukte ook tegen wormen. De honden kregen een vaccinatie tegen hondsdolheid en een identificatiechip.
Dit jaar mochten ook eigenaren met hun hond of kat langskomen bij de clinic.

 

 

 

Gedurende de 2 weken zijn er 141 dieren geopereerd. Naast alle operaties zijn ook nog enkele dieren behandeld vanwege andere klachten. Zo was er een hond die extreem last had van mijten. Bovendien waren er weer enkele honden met wonden aan de oren. De meesten hiervan konden behandeld worden met zalf, maar bij 3 honden moest een (gedeeltelijke) ooramputatie plaatsvinden. Voor het eerst in alle jaren hebben we deze keer een aantal katten gezien die ontstekingen in de bek hadden. Dit probleem zien we geregeld bij katten in Nederland, maar nu dus voor het eerst in Gambia.

 

 

 

Helaas hebben we dit jaar ook enkele dieren moeten laten inslapen. Deze dieren hadden tumoren en waren niet te behandelen. Eén van die honden was van een jongen van 12 jaar, die ontroostbaar was door het verlies van zijn hond. De volgende dag hadden we een nestje puppy’s en mochten we van de eigenaar 1 hondje aan deze jongen geven. Dit kon zijn verdriet een beetje verzachten.

 

 

Het was voor Rob en Niels weer een hele ervaring, om onder Gambiaanse omstandigheden met hun vak bezig te zijn. Ze hopen volgend jaar zich weer in te kunnen zetten voor GambiCats.

 

 

Het Weekblad Spijkenisse heeft een artikel geschreven over het werk dat Rob en Niels voor Gambicats doen.

Hier kunt u ook nog het verslag van de Clinic in 2013 lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige pagina: Gambicats
Volgende pagina: Nieuwsbrief